Select your Top Menu from wp menus

Šta se dogodilo sa 4/5 RUSA rođenih 1923. godine?! 18 ZAPANJUJUĆIH ČINJENICA o SSSR-u

Šta se dogodilo sa 4/5 RUSA rođenih 1923. godine?! 18 ZAPANJUJUĆIH ČINJENICA o SSSR-u
Photo Credit To Pixabay.com

Sovjetski Savez je više od 70 godina predstavljao “drugu supersilu” u svetskoj geopolitici, a neke činjenice o ovom tada glavnom “neprijatelju” SAD-a, iako zvuče totalno čudno – i te kako su istinite.

* Falsifikovani sovjetski pasoši su vrlo lako otkrivani jer su bili bolje od originala!

Naime, povez na pravim ispravama je bio toliko lošeg kvaliteta da je stalno pucao, dok je na lažnim bio kvalitetan i gotovo neuništiv.

* Staljinovi telohranitelji su ga se toliko bojali da niko od njih nije zvao doktora punih 12 sati  nakon što je diktator doživio moždani udar, iz jednostavnog razloga – Staljin im to nije naredio.

Josif Staljin, Foto: Wikipedia
Josif Staljin, Foto: Wikipedia

* Službeni dokument kojim se proglašava pad Sovjetskog Saveza objavljen je tek 7. februara 2013. godine.

* SAD i SSSR su planirale zajednički pohod u istraživanje svemira, ali nakon Kenedijevog ubistva, Sovjeti su ovaj dogovor otkazali. Razlog? Nisu verovali novom predsedniku Džonsonu.

* Staljin je 1933. godine deportirao 6.200 ljudi na pusto ostrvo u Sibiru, ostavivši im jedino brašno. Kada se vratio, mesec dana kasnije, 4.000 njih je već bilo mrtvo.

* Zatvorski egzekutor, Vasilij Blohin, lično je pištoljem ubio 7.000 poljskih vojnih zvaničnika u roku od 28 dana. U proseku, to je jedna osoba svaka tri minuta, deset sati dnevno.

* Četiri petine sovjetskih muškaraca, rođenih 1923. godine, preminulo je tokom Drugog svetskog rata.

Sovjetski vojnici u Berlinu, Foto: Wikipedia
Sovjetski vojnici u Berlinu, Foto: Wikipedia

* Film “Plodovi besa” (“The Grapes of Wrath”) u početku je bio dozvoljen u sovjetskim bioskopima. Razlog je bio što je film prikazivao bedu u kapitalističkom društvu.

Film sa Henrijem Fondom u glavnoj ulozi napravljen je prema istoimenom romanu koji je dobio Pulicera, a koji govori o teškom životu američkih porodica za vreme Velike depresije tridesetih godina. Ipak, nedugo zatim je zabranjen. Razlog je bio taj što se sovjetsko stanovništvo divilo činjenici da i najsiromašniji Amerikanci poseduju automobil.

* Sovjeti su eksperiment čuvene “superduboke bušotine” na poluostrvu Kola izveli samo zato da vide koliko duboko mogu da buše.

To je najdublja rupa na celom svetu, dublja čak i od Marijanske brazde. Operacija je započela 1970. a završila se 1989. godine. Najdublja tačka ove bušotine je SG-3, a duboka je 12.262 metara.

* Postoji sovjetska filmska verzija Tolkinovog “Hobita” koja je snimljena 1985. godine.

* Zatvorenici u SSSR-u su imali tetovaže sa Staljinovim i Lenjinovim likom, a tetovirali su ih zatvorski čuvari.

* KGB je svojevremeno ucenjivao Ahmeda Sukarna, predsednika Indonezije navodnim snimcima seksa. Sukarno nije naseo na njihove ucene, već je od njih tražio da mu naprave kopije snimka kako bi mogao da ih pušta svom narodu da ga gledaju.

* SSSR je odbio organizirati Paraolimpijske igre 1980. godine tvrdeći da nijedan njihov stanovnik nema fizičke nedostatke.

* Aleksej Pajitnov, tvorac “Tetrisa”, jedne od najpopularnijih računalnih igara svih vremena, nikada nije dobio novac za svoj izum, koji je tehnički bio u vlasništvu Sovjetskog Saveza.

* SSSR nije službeno priznao katastrofu u Černobilju puna tri dana, tek kada su se oglasili alarmi za radijaciju – u Švedskoj.
* Jedan sovjetski maršal zahtevao je od naučnika da naprave bezbojnu Koka Kolu, kako bi izgledala poput votke. Obožavao je ovo američko piće, ali bilo ga je sram da ga pije pred svojim kolegama.

* Džordž Koval, sovjetski špijun koji je ukrao američke nuklearne tajne iz projekta “Menhetn”, otkriven je tek 2002. godine.

* U Drugom svetskom ratu, Sovjeti su oslobodili više zarobljenika koncentracionih logora nego svi ostali saveznici zajedno.

Facebook Comments Box

Post source : Express.hr

Related posts