Select your Top Menu from wp menus

26.04.

Eksplodirao IV blok nuklearne centrale u Černobilju u Ukrajini – 1986. godine

Eksplodirao IV blok nuklearne centrale u Černobilju u Ukrajini – 1986. godine
Photo Credit To Wikipedia

Na današnji dan 1986. godine eksplodirao je IV blok nuklearne centrale u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili gotovo celu Evropu, a posledice se ispituju. Centrala je trajno zatvorena 15. decembra 2000.

Černobiljska katastrofa se smatra najvećom ekološkom katastrofom u istoriji nuklearne energije.

Elektrana se sastojala od 4 reaktora tipa RBMK-1000, svaki reaktor je proizvodio 1 gigavat električne energije, a sva četiri reaktora su zajedno proizvodili oko 10% ukupne električne energije trošene u Ukrajini.

Prva eksplozija na četvrtom reaktoru je prouzrokovala dalje eksplozije koje su praćene oslobađanjem velike količine radioaktivnog otpada u atmosferu. Radioaktivni oblaci prekrili gotovo celuEvropu. Iz oblasti je evakuisano preko 100.000 stanovnika. Pripjat je danas napušten i nalazi se u centru zabranjene zone. Nuklearna elektrana je zatvorena 15. decembra 2000.

Izgradnja reaktora broj 1 je počela 1970. godine. Počeo je sa radom 1977. godine, a zatim su sledili i reaktor broj 2 (1978), broj 3 (1981) i broj 4 (1983). Još dva bloka, reaktor broj 5 i 6, su bili pod izgradnjom u vreme nesreće.

Ostali događaji na današnji dan:

121. Rođen rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije. Tokom ratnih pohoda u Evropi i Aziji vodio beleške koje su objavljene posle njegove smrti, “Samom sebi”.

1452. Rođen italijanski slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči. Njegovo najpoznatije slikarsko delo “Mona Liza” izloženo u pariskom “Luvru”, a crteži i rukopisi čuvaju se u milanskoj biblioteci Ambrosiana, londonskom Britanskom muzeju i Vindzoru. Od njegovih naučnih radova najznačajniji “Traktat o slikarstvu”.

1532. U pohodu na Beč turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II ušla u Mađarsku.

1607. Kapetan Džon Smit doveo u Kejp Henri u Virdžiniji prve koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Severnoj Americi.

1711. Rođen britanski filozof škotskog porekla Dejvid Hjum, preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitativne teorije novca.

1798. Rođen francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao Geteovog “Fausta” i napisao “Dnevnik”, u kojem je izložio zapažanja o umetnosti.

1812. Rođen nemački industrijalac Alfred Krup, prvi počeo da pravi topove od livenog čelika i vrlo brzo stekao monopol u snabdevanju oružjem većeg broja evropskih zemalja. Koncern “Krup” bio glavni snabdevač oružjem Nemačke u Prvom i Drugom svetskom ratu. Međunarodni vojni sud u Nirnbergu osudio 1948. Krupovog potomka na 12 godina zatvora i konfiskaciju imovine.

1828. Rusija objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.

1894. U Aleksandriji u Egiptu rođen Rudolf Hes, nacistički lider i Hitlerov zamenik. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina. U avgustu 1987. izvršio samoubistvo u zatvoru “Špandau”.

1904. Umro srpski matematičar Dimitrije Nešić, profesor na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i ministar prosvete 1894. Uveo zakon o metarskim merama u Srbiji.

1910. Rođen književnik Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pisao romane, pripovetke, eseje i filmske scenarije.

1915. Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i u Prvom svetskom ratu prešla na stranu sila Antante, uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije.

1931. Umro srpski glumac i reditelj Milorad Gavrilović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najdarovitijih i najobrazovanijih glumaca u to vreme.

1937. Da bi pomogli generalu Franku u vreme španskog građanskog rata, Hitlerovi avioni bombardovali španski grad Gernika. Razaranje tog grada inspirisalo Pikasa da naslika “Gerniku”, apokaliptičan prikaz građanskog rata.

1942. U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo najmanje 1.540 osoba.

1945. Uhapšen maršal Henri Filip Peten, šef francuskog kolaboracionističkog režima sa sedištem u Višiju u Drugom svetskom ratu. Osuđen na smrt zbog izdaje, a kazna mu zbog ranijih zasluga i starosti preinačena u doživotnu robiju.

1954. U Ženevi počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postaje premijer Južnog Vijetnama.

1962. Britanija lansirala prvi satelit “Ariel I”.

1964. Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u Tanzanija.

1984. Umro američki džez-muzičar i vođa orkestra Vilijam Kaunt Bejzi. Članovi njegovog orkestra bili i trubač Bak Klejton i pevačica Bili Holidej.

1986. Eksplodirao IV blok nuklearne centrale u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili gotovo celu Evropu, a posledice se ispituju. Centrala trajno zatvorena 15. decembra 2000.

1994. U Južnoj Africi održani prvi izbori na kojima su učestvovali i crnci i belci i koji su označili kraj režima aparthejda.

1999. Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju Evropska unija zabranila ulazak u zemlje-članice EU predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, zvaničnicima SRJ i Srbije i uvela embargo na uvoz nafte.

2003. Na zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava ozvaničen kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.

Facebook Comments Box

Related posts