Select your Top Menu from wp menus

07.05.

Rođen slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski – 1840. godine

Rođen slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski – 1840. godine
Photo Credit To Wikipedia

Petar Iljič Čajkovski bio je ruski kompozitor poznog romatizma. Pojavio se u ruskoj muzici istovremeno s kompozitorima ‘Ruske petorke’, ali nije bio njihov član.

Njegova muzika, koja je sadržala ruski karakter, bila je jako dobro prihvaćena. Ipak, sadržala je više zapadnih elemenata iako je uspešno kombinovao internacionalne elemente s elementima ruske narodne muzike.

Predavao je harmoniju na konzervatorijumu u Moskvi i pisao muzičke kritike. Materijalnu nezavisnost i boravak u inostranstvu omogućila mu je njegova mecenatkinja Nadežda von Mek, a njihovo dopisivanje važan je izvor podataka o stvaralačkom radu i estetskim pogledima Čajkovskog. Nastupao je kao dirigent sopstvenih dela po Rusiji, Evropi i SAD-u.

Ostali događaji na današnji dan:

1663. U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II.

1682. Umro ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, na presto došao Petar I.

1711. U Dubrovniku rođen Ruđer Bošković, matematičar, astronom, fizičar, filozof i diplomata, osnivač i direktor astronomske opservatorije u Breri kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice. Živeo i radio u Rimu, Milanu, Parizu i Londonu.

1727. Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I Jevreji proterani iz Ukrajine.

1832. Bavarski princ Oto fon Vitlsbah izabran za kralja Grčke, pošto je Grčka Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

1833. Rođen nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams.

1840. Rođen ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, čija su dela prožeta ruskom narodnom muzikom i motivima iz bajki i ruske istorije.

1892. Rođen srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica”, posvećene srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije.

1893. Povodom 400. godišnjice osnivanja Obodske štamparije, Književno-umetnička zajednica priredila prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901. Rođen američki filmski glumac Gari Kuper, dobitnik “Oskara” za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1915. Nemačka podmornica “U-20” torpedima potopila britanski putnički brod “Lusitaniju”, što je doprinelo odluci SAD da uđu u Prvi svetski rat. Poginulo 1198 putnika i članova posade, među kojima velik broj Amerikanaca.

1928. U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava žena spuštena sa 30 na 21 godinu.

1939. Nemačka i Italija sklopile politički i vojni savez. Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1943. Savezničke snage u Drugom svetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu.

1944. Sovjetske trupe u Drugom svetskom ratu počele napad na Sevastopolj, crnomorsku luku i narednog dana ga oslobodile od nemačke vojske.

1945. Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke završen Drugi svetski rat. Dokument u Remsu potpisali feldmaršal Jodl u ime Vermahta i general-pukovnik Bedel Smit u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili svedoci. Dokument o okončanju rata potpisan 9. maja u Berlinu.

1954. Vijetnamske trupe potukle Francuze kod Dijen Bijen Fua, čime je okončana francuska dominacija u Indokini.

1960. Leonid Iljič Brežnjev na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR zamenio maršala Klimenta Vorošilova.

1995. Na predsedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak pobedio socijalističkog kandidata Lionela Žospena.

1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Hagu počelo suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin posle Nirnberga i Tokija.

1997. Vlada SAD osudila Švajcarsku zbog prihvatanja zlata i dragocenosti od žrtava holokausta za vreme Drugog svetskog rata.

1999. U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođen centar Niša gde je poginulo 16, a ranjeno oko 70 ljudi.

1999. Papa Jovan Pavle II posetio Rumuniju kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, posle hiljadugodišnjeg raskola, posetio neku pravoslavnu zemlju.

2001. Roni Bigz, učesnik u “najvećoj pljački veka” u Engleskoj 1963, dobrovoljno se predao britanskim vlastima, pošto je 35 godina proveo u Brazilu.

Facebook Comments Box

Related posts