Select your Top Menu from wp menus

07.05.

Nemačka kapitulirala u Drugom svetskom ratu – 1945. godine

Nemačka kapitulirala u Drugom svetskom ratu – 1945. godine
Photo Credit To Wikipedia/Bundesarchiv

Po Hitlerovim željama, nakon njegove smrti, admiral Karl Denic je postao novi Rajhspredsednik, a Jozef Gebels novi Rajhskancelar.

Ipak, Gebelsovo samoubistvo 1. maja 1945. je ostavilo novog šefa države da sam pripremi pregovore o nacionalnoj predaji.

Nova nemačka vlada pod admiralom Denicom je otpočela pregovore o kapitulaciji koji su završeni 7. maja, a 8. maja objavljen prekid neprijateljstava. U nekim delovima Evrope, pogotovo onim istočnim, borbe su se vodile još nekoliko nedelja, ali je tog dana službeno otpočeo mir.

Rat u Evropi je uglavnom bio gotov, a sa njim i Treći rajh. Hitlerov “hiljadugodišnji rajh” je trajao 12 godina i odneo 50 miliona života širom Evrope.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1663. U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II.

1682. Umro ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, na presto došao Petar I.

1711. U Dubrovniku rođen Ruđer Bošković, matematičar, astronom, fizičar, filozof i diplomata, osnivač i direktor astronomske opservatorije u Breri kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice. Živeo i radio u Rimu, Milanu, Parizu i Londonu.

1727. Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I Jevreji proterani iz Ukrajine.

1832. Bavarski princ Oto fon Vitlsbah izabran za kralja Grčke, pošto je Grčka Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

1833. Rođen nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams.

1840. Rođen ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, čija su dela prožeta ruskom narodnom muzikom i motivima iz bajki i ruske istorije.

1892. Rođen srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica”, posvećene srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije.

1893. Povodom 400. godišnjice osnivanja Obodske štamparije, Književno-umetnička zajednica priredila prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901. Rođen američki filmski glumac Gari Kuper, dobitnik “Oskara” za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1915. Nemačka podmornica “U-20” torpedima potopila britanski putnički brod “Lusitaniju”, što je doprinelo odluci SAD da uđu u Prvi svetski rat. Poginulo 1198 putnika i članova posade, među kojima velik broj Amerikanaca.

1928. U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava žena spuštena sa 30 na 21 godinu.

1939. Nemačka i Italija sklopile politički i vojni savez. Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1943. Savezničke snage u Drugom svetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu.

1944. Sovjetske trupe u Drugom svetskom ratu počele napad na Sevastopolj, crnomorsku luku i narednog dana ga oslobodile od nemačke vojske.

1945. Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke završen Drugi svetski rat. Dokument u Remsu potpisali feldmaršal Jodl u ime Vermahta i general-pukovnik Bedel Smit u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili svedoci. Dokument o okončanju rata potpisan 9. maja u Berlinu.

1954. Vijetnamske trupe potukle Francuze kod Dijen Bijen Fua, čime je okončana francuska dominacija u Indokini.

1960. Leonid Iljič Brežnjev na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR zamenio maršala Klimenta Vorošilova.

1995. Na predsedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak pobedio socijalističkog kandidata Lionela Žospena.

1996. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Hagu počelo suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin posle Nirnberga i Tokija.

1997. Vlada SAD osudila Švajcarsku zbog prihvatanja zlata i dragocenosti od žrtava holokausta za vreme Drugog svetskog rata.

1999. U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođen centar Niša gde je poginulo 16, a ranjeno oko 70 ljudi.

1999. Papa Jovan Pavle II posetio Rumuniju kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, posle hiljadugodišnjeg raskola, posetio neku pravoslavnu zemlju.

2001. Roni Bigz, učesnik u “najvećoj pljački veka” u Engleskoj 1963, dobrovoljno se predao britanskim vlastima, pošto je 35 godina proveo u Brazilu.

Facebook Comments Box

Related posts