Select your Top Menu from wp menus

28.04.

Proglašena Savezna Republika Jugoslavija – 1992. godine

Proglašena Savezna Republika Jugoslavija – 1992. godine
Photo Credit To Wikipedia

Savezna Republika Jugoslavija (skraćeno SRJ) je bila država koja je stvorena 28. aprila, 1992, odlukom Saveznog izvršnog veća SFRJ, kao zajednička država Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Vojvodina i Kosovo i Metohija imale su, usled multietničnosti, status autonomnih pokrajina u okviru republike Srbije, ali sa mnogo manje nadležnosti, u odnosu na one iz vremena SFRJ.

Savezna Republika Jugoslavija je ujedno nastala raspadom SFRJ, početkom devedesetih godina prošloga veka.

Ova država je postojala sve do 14. marta, 2002. godine kada su zvaničnici SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Crne Gore, uz prisustvo Visokog predstavnika Evropske unije, potpisali Polazne osnove za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore, kojima je predviđeno da SRJ ubuduće nosi naziv Srbija i Crna Gora.

Tog 4. februara, 2003, formirana je državna zajednica Srbija i Crna Gora, zasnovana na ravnopravnosti dveju država članica, tj. države Srbije i države Crne Gore, čime su SRJ i naziv „Jugoslavija“ prestali da postoje.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1442. Rođen engleski kralj Edvard IV, sin vojvode od Jorka. U ratu protiv dinastije Lankaster, posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran za kralja. Time kraljevska vlast prešla na kuću Jork.

1789. Pobunjena posada engleskog broda “Baunti” ostavila kapetana broda Vilijama Blaja i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj posle 48 dana dramatične plovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor, blizu Jave.

1804. Tokom Prvog srpskog ustanka u Zemunu održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije. Posle neuspelih pregovora o uspostavljanju mira srpski pregovarači vratili se u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.

1878. Rođen američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Barimor. Kao dete proslavio se u ulozi Olivera Tvista, a kasnije značajne uloge odigrao u filmovima “Grand hotel”, “Ostrvo Largo”, “Dama s kamelijama” i TV-seriji “Dr Kilder”.

1918. U zatvoru u Terezinu u Češkoj umro Gavrilo Princip. Na dvadesetogodišnji zatvor osudile ga austrougarske vlasti posle atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svetski rat.

1919. Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile pakt o osnivanju Lige naroda.

1924. Rođen zambijski državnik Kenet Kaunda, prvi predsednik Zambije od 1964. do 1991. i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1936. Umro egipatski kralj Fuad I. Za kralja se proglasio 1922, kada je ukinut britanski protektorat nad Egiptom. Nasledio ga sin Faruk I.

1939. Adolf Hitler odbacio nemačko-poljski pakt o nenapadanju, sklopljen u januaru 1934. i nemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1952. Japanu vraćen suverenitet koji mu je, posle poraza u Drugom svetskom ratu, oduzet mirovnim ugovorom iz San Franciska 1951.

1969. Predsednik Francuske Šarl de Gol dao ostavku posle referenduma o regionalizaciji zemlje i reorganizaciji Senata, na kojem je većina Francuza glasala protiv njegovih predloga.

1977. Članovi nemačke levičarske terorističke grupe “Bader-Majnhof” osuđeni na doživotnu robiju.

1980. Državni sekretar SAD Sajrus Vens podneo ostavku posle neuspele misije komandosa u spasavanju američkih talaca u Iranu.

1992. Prokomunistička vlada u Kabulu predala vlast islamskim gerilcima, čime je okončan 14-godišnji građanski rat u Avganistanu.

1992 Proglašena Savezna Republika Jugoslavija na osnovu Ustava donetog prethodnog dana i odluka skupština Srbije i Crne Gore o stvaranju zajedničke države posle raspada SFRJ.

1995. U eksploziji gasa poginula najmanje 103 stanovnika južnokorejskog mesta Tegu.

1999. Vlada Jugoslavije podnela Međunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO zbog neovlašćene upotrebe sile u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

1999. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenjen sa mesta potpredsednika Vlade Jugoslavije zbog kritika na račun vlasti tokom ratnog stanja.

2001. Prvi turista u svemiru, američki biznismen Denis Tito, platio 20 miliona dolara za putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, na koje je otišao s ruskom posadom.

Facebook Comments Box

Related posts