Select your Top Menu from wp menus

15.04.

Preminula glumica Greta Garbo, jedna od najlepših žena sveta – 1990. godine

Preminula glumica Greta Garbo, jedna od najlepših žena sveta – 1990. godine

Na današnji dan 1990. godine, u Njujorku je, u 85. godini, umrla filmska glumica švedskog porekla Greta Garbo. Smatra se jednom od najboljih glumica XX veka.

Već sa svojim trećim filmom — Put i đavo iz 1926, Garbo je postala toliko popularna da je njen prvi zvučni film, Ana Kristi, reklamiran pod sloganom „Garbo govori!” Ovaj film joj je doneo prvu nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu i status međunarodne zvezde.

Na kraju filmske karijere imala je četiri nominacije za Oskara. Američki filmski institut je uvrstio među pet najboljih glumica dvadesetog veka.

Greta se nije udavala i nije imala dece i živela je sama. Ljubavne afere koje je imala sa brojnim glumicama bile su javna tajna. Garbo je vešto izbegavala intervjue i pojavljivanja u javnosti, te je od 1941. kada se povukla, pa do smrti 1990. godine stvorila svojevrstan mit o sebi kao jednoj od najmisterioznijih javnih ličnosti.

Bila je tajanstvena i nekomunikativna, te nije ni čudo što je dala jedan od najkraćih intervjua u istoriji. Kada je novinar počeo razgovor rečenicom: „Znate, pitam se…”, Garbo je odsečno odgovorila: „A zašto se pitate?” i otišla.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1450. U poslednjoj fazi Stogodišnjeg rata Francuzi u bici kod Forminjija porazili Engleze, čime je okončana engleska dominacija u Normandiji.

1469. Rođen indijski duhovni učitelj, guru Nanak, osnivač sikizma. Njegovi sledbenici Siki žive uglavnom u Indiji, najvišće u saveznim državama Pandžab i Harijana.

1755. Samjuel Džonson, engleski pesnik, novinar i leksikograf, objavio “Rečnik engleskog jezika”, prvi moderan engleski rečnik.

1765. U Sankt Peterburgu umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedist svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta, koji i danas nosi njegovo ime.

1764. U Versaju umrla Žana Antoaneta Puason, markiza De Pompadur, ljubavnica kralja Luja XV i jedna od najuticajnijih ličnosti na njegovom dvoru.

1843. Rođen američki pisac Henri Džejms. Napisao oko 100 knjiga.

1909. Austrijski car odobrio Statut za autonomnu upravu u Bosni i Hercegovini.

1912. Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD potonuo “Titanik”, u to vreme najveći i najluksuzniji prekookeanski brod. Život izgubilo 1.523 od 2.224 putnika.

1912. Rođen korejski diktator Kim Il Sung. Upravljao Severnom Korejom od osnivanja te zemlje 1948. do smrti 1994. Smrću “velikog vođe”, kako su ga podanici zvanično oslovljavali, okončana najduža apsolutistička vladavina u XX veku.

1923. Insulin, koji je kanadski naučnik, nobelovac Frederik Banting, otkrio 1921, ušao u upotrebu pri lečenju dijabetesa.

1941. Jugoslovenska vlada, na čelu s predsednikom, generalom Dušanom Simovićem, napustila zemlju posle nemačke okupacije. Dan ranije iz zemlje otišao kralj Petar II Karađorđević.

1945. Britanske trupe u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor “Bergen-Belzen”.

1952. Banka “Frenklin” u Njujorku izdala prvu kreditnu karticu u svetu.

1968. Dva sovjetska satelita bez ljudske posade, “Kosmos 212” i “Kosmos 213”, automatski se spojila dok su kružila u Zemljinoj orbiti.

1974. Posle petnaestogodišnje vladavine, vojnim pučem svrgnut sa vlasti predsednik Nigera Diori Hamani.

1979 . U zemljotresu na Crnogorskom primorju poginulo više od 100 osoba, oko 600 povređeno, a više od 80.000 ostalo bez kuća.

1980. U Parizu umro francuski filozof i književnik Žan Pol Sartr, jedan od najznačajnijih predstavnika egzistencijalizma. Nobelovu nagradu za književnost dobio 1964, ali odbio da je primi.

1986. Američki avioni bombardovali Tripoli i Bengazi u znak odmazde za pogibiju dva Amerikanca u eksploziji bombe u diskoteci u Berlinu, 5. aprila. U bombardovanju ubijeno oko 40 osoba, među njima usvojena kćerka libijskog lidera Moamera Gadafija.

1989. Na fudbalskom stadionu u Šefildu, u severnoj Engleskoj, pod srušenim tribinama poginulo 96, a povređeno 200 osoba kada su na već pun stadion puštene nove grupe navijača.

1989. Umro kineski političar Hu Jaobang, šef Komunističke partije Kine od 1981. do januara 1987, kad je smenjen pod optužbom da je dopustio prodor ideja buržoaskog liberalizma. Na dan njegove smrti studenti u Pekingu i Šangaju izašli na ulice da bi izrazili žalost, što je bio početak velikog studentskog protesta koji je okončan krvoprolićem početkom juna 1989. na centralnom pekinškom trgu Tjenanmen.

1990. U Njujorku u 85. godini umrla filmska glumica švedskog porekla Greta Garbo. Smatra se jednom od najboljih glumica XX veka.

1992. Ujedinjene nacije uvele sankcije protiv Libije zbog njene umešanosti u podmetanje bombe u avion kompanije “Pan Ameriken”, koji je eksplodirao iznad Lokberija u Škotskoj 1988. i bombardovanja francuskog aviona iznad Nigera 1989.

1994. Ministri vodećih zemalja sveta potpisali GATT, Opšti sporazum o tarifama i trgovini.

1996. “Komisija za istinu” u Južnoj Africi, formirana kako bi ispitala zloupotrebu vlasti u vreme aparthejda, otvorila istražni postupak.

1996. Od podmetnute eksplozivne naprave oštećena Bajrakli-džamija u Beogradu. Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić izjavio da je to je bio sedmi napad na tu džamiju od 1990.

1997. Tokom hodočašća, u požaru koji je zahvatio šatorsko naselje blizu Meke, u Saudijskoj Arabiji, poginula 343 hodočasnika.

1998. Bivši kambodžanski diktator Pol Pot umro od srčanog udara. Tokom njegove četvorogodišnje vladavine, od 1975. do 1979, više od milion ljudi ubijeno ili umrlo od mučenja, gladi i bolesti.

1999. NATO preuzeo odgovornost za bombardovanje konvoja izbeglica na Kosovu, a tokom kojeg je, prema jugoslovenskim izvorima, poginulo 75 civila.

2002. U nesreći putničkog aviona kineske kompanije “Air China” poginule najmanje 122 osobe.

Facebook Comments Box

Related posts