Select your Top Menu from wp menus

08.04.

Umro Pablo Pikaso, slavni slikar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma – 1973. godine

Umro Pablo Pikaso, slavni slikar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma – 1973. godine
Photo Credit To Wikipedia/PassionatoAssai

Story Highlights

  • Na današnji dan 1973. godine umro je Pablo Ruiz Pikaso, svestrani španski umetnik, jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Uz Žorža Braka, jedan je od osnivača likovnog pravca kubizam.

Pablo Pikaso je imao neuobičajeno interesovanje za crtež vrlo rano, negde u 11 godini, kada je postao učenik svog oca u Korunji, gde se porodica premestila 1891. godine. Od tog momenta njegov talenat i interesovanje za eksperimentisanje i razvijanje sopstvenog likovnog izraza, pomaže mu da vrlo brzo prevaziđe umetničke sposobnosti svoga oca.

U Korunji, Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.

Svi u porodici su se složili da Pablo može da postane akademski slikar, a 1897. godine, njegova slava u Španiji je išla u prilog očekivanjima, pošto je te godine njegova slika Nauka i milosrđe za koju je njegov otac bio model doktora, dobila počasnu nagradu u Madridu na izložbi Kraljevske akademije San Fernando.

U Barseloni, gde je pohađao školu, kao i u Madridu, gde je bio svakodnevni posetilac muzeja Prado, zanimalo ga je sve u vezi sa slikarstvom, a sanjao je i o Parizu, gde napokon stiže u oktobru 1900. godine.

U istoriji slikarstva malo je “državnih udara” koji se mogu meriti s onim što ga je Pablo Pikaso ostvario 1907. godine, kada je svojim zapanjenim prijateljima pokazao „Gospođice iz Avinjona”, sliku na kojoj je svet predstavio kao u razbijenom ogledalu. Pikaso je bio pokretač i inspirator slikarskih smerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni prevrat u modernoj likovnoj umetnosti.

Umro je 1973. kada mu je otkazalo srce za vreme napada gripa.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1513. Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim “izvorom mladosti”, otkrio Floridu i proglasio je posedom Španije. 1845. Florida postala jedna od saveznih država SAD.

1810. Rođen nemački kompozitor Robert Šuman, jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma.

1861. U Sremskim Karlovcima održan Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kom je zatražena posebna teritorija za Srbe, Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom, s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I nije nikada potvrdio zaključke skupa, a Ugarski sabor nije ih ni uzeo u razmatranje.

1893. U Kanadi rođena glumica Meri Pikford, zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom 1919. osnovala filmsku kompaniju “Junajted artist korporejšn”.

1904. U Londonu potpisan anglo-francuski sporazum kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1905. U Đakovu umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer. Osnivač i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivač Zagrebačkog sveučilišta.

1913. U Pekingu počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1919. Rođen rodezijski političar Jan Smit, jedan od osnivača Rodezijskog fronta. Kao premijer sprovodio rasnu diskriminaciju nad većinskim domorodačkim stanovništvom, 1965. proglasio nezavisnost Rodezije od Velike Britanije.

1939. Italijanske trupe, koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele Tiranu. Albanski kralj Zogu izbegao u Grčku.

1944. Jedinice sovjetske “Crvene armije” u Drugom svetskom ratu izbile na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946. U Ženevi održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom, Ujedinjenim nacijama.

1950. U Londonu umro Vaslav Nižinski, legendarni ruski baletski igrač.

1953. Britanske vlasti optužile Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau Mau i osudile ga na 7 godina zatvora. Po ostvarenju državne samostalnosti 1963. Kenijata bio premijer i ministrar inostranih poslova, a potom predsednik Kenije od 1964.

1971. U Londonu održan Prvi svetski kongres Roma na kom je verifikovan naziv pripadnika tog naroda, Romi. Odlukom UN 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1973. Umro španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma Pablo Pikaso.

1981. U Njujorku umro američki general Omar Nelson Bredli, komandant američkih snaga pri iskrcavanju u Normandiji 1944, predsednik komiteta NATO 1949.

1984. Umro ruski fizičar Pjotr Kapica, jedan od najznačajnijih fizičara XX veka, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1990. Nepalski kralj Birendra ukinuo zabranu rada političkih partija, koja je bila na snazi 30 godina.

1992. Posle genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili da je izvesno da je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Jozef Mengele umro u Brazilu 1979.

1992. Palestinski lider Jaser Arafat pronađen živ u Libijskoj pustinji 12 sati posle avionske nesreće u kojoj su poginula tri njegova saputnika.

1993. Makedonija primljena u UN.

1996. Jugoslavija i Makedonija potpisale sporazum o normalizaciji odnosa.

2002. Tužilaštvo u Prokuplju podiglo optužnice protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića za ratni zločin nad albanskim civilima u Podujevu, na Kosovu, 1999. To je bilo drugo suđenje za ratne zločine pred sudovima u Jugoslaviji.

Facebook Comments Box

Related posts