Select your Top Menu from wp menus

01.04.

Završen Španski građanski rat – 1939. godine

Završen Španski građanski rat – 1939. godine
Photo Credit To Wikipedia

Na današnji dan okončan je trogodišnji građanski rat u Španiji u kojem je poginulo više od milion ljudi, a više od pola miliona izbeglo iz zemlje. Španija je narednih 36 godina bila pod diktaturom generala Franciska Franka.

Upravo na današnji dan Francisko Franko proglasio je svoju pobedu.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države priznale Frankovu vladu tog istog dana, nakon čega je SSSR ostao jedina velika sila koja je još nije priznala.

Rat je u Španiji trajao ukupno 2 godine, 8 meseci, 2 nedelje i jedan dan. Procenjuje se da je poginulo između 500,000 i 1,000,000 ljudi. Nakon pobede, Franko je vladao zemljom sljedećih 36 godina.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1572. Ustankom protestanata protiv španskog kralja Filipa II Holandija počela borbu za samostalnost. U narednim decenijama, sa Engleskom, Holandija vodila borbu za prevlast nad morima i kolonijama protiv već oslabljene Španije.

1815. Rođen nemački državnik i političar Oto fon Bizmark, prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao “gvozdeni kancelar”. Predsedavao Berlinskim kongresom 1878. na kojem su evropske sile uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope, kada je osujećena namera Rusije za stvaranje velike Bugarske, a Srbija i Crna Gora stekle međunarodno priznanje.

1868. Rođen francuski pesnik i dramski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma s velikim uspehom oživeo romantični teatar. Njegov “Sirano de Beržerak” osvojio publiku i održao se na repertoarima svetskih pozorišta do danas.

1918. U Velikoj Britaniji osnovano Kraljevsko vazduhoplovstvo.

1920. Rođen japanski glumac Toširo Mifune. Svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akira Kurosave.

1924. Nemački sud osudio Adolfa Hitlera na pet godina zatvora zbog pokušaja puča u novembru 1923, ali ovaj već 20. decembra amnestiran. Hitler u zatvoru napisao knjigu “Majn kampf”, u kojoj je izneo koncepciju o “novom poretku” i rasnoj nadmoći Nemaca.

1933. U Nemačkoj počeo progon Jevreja bojkotom njihovih poslova i blokiranjem bankovnih računa.

1939. Okončan trogodišnji građanski rat u Španiji u kojem je poginulo više od milion ljudi, a više od pola miliona izbeglo iz zemlje. Španija narednih 36 godina bila pod diktaturom generala Franciska Franka.

1945. Iskrcavanjem američkih trupa na japansko ostrvo Okinava počela poslednja etapa u prodiranju savezničkih snaga prema Japanu u Drugom svetskom ratu. U operaciji učestvovalo 183.000 vojnika, 1.727 aviona i 1.321 ratni brod. Borbe u kojima je poginulo 7.000 američkih i 100.000 japanskih vojnika okončane 2. jula.

1946. Prvom omladinskom radnom akcijom u posleratnoj komunističkoj Jugoslaviji počela izgradnja železničke pruge Brčko-Banovići. U izgradnji 90 kilometara pruge učestvovalo 60.000 mladih iz cele Jugoslavije.

1948. Počela je sovjetska blokada Berlina.

1970. Beogradski radio Studio B počeo emitovanje programa iz zgrade novinske kuće “Borba”.

1975. Predsednik Kambodže Lon Nol pobegao u Indoneziju pošto su Crveni Kmeri opkolili glavni grad Pnom Pen.

1976. U Parizu umro nemački slikar i vajar Maks Ernst, jedan od osnivača dadaističkog pokreta u Kelnu. 1924. u Parizu prišao nadrealistima i postao jedan od najistaknutijih predstavnika tog pokreta. U savremeno slikarstvo uveo nove tehnike, kolaž, fotografiju i frotaž. Rođen 1891.

1983. U zemljotresu u Kolumbiji više od 500 osoba izgubilo život, a više od 1.500 povređeno.

1996. Spajanjem banaka “Micubiši” i “Tokio” u Japanu stvorena najveća svetska banka.

1999. U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju srušen Varadinski most na Dunavu, u Novom Sadu.

2001. U Beogradu uhapšen bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević, pod optužbom da je tokom desetogodišnje vladavine zloupotrebljavao položaj i time pribavio ličnu korist i korist za Socijalističku partiju Srbije. Miloševića vlasti Srbije u junu iste godine predale Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2001. Američki špijunski avion sudario se s kineskim lovcem iznad Južnog kineskog mora, posle čega je američka letilica prinudno sletela u kinesku vojnu bazu Hajnan. Posle izvinjenja Vlade SAD, Kinezi 13. aprila oslobodili 24 člana posade.

2002. U Republici Srpskoj uhapšen i izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu bivši oficir Vojske RS Momir Nikolić, optužen za genocid nad muslimanima u Srebrenici 1995.

2002. Izraelski tenkovi i buldožeri upali u više palestinskih gradova na području Zapadne obale.

Facebook Comments Box

Related posts