Select your Top Menu from wp menus

29.04.

Preminuo Alfred Hičkok, najslavniji režiser trilera i horor svih vremena – 1980. godine

Preminuo Alfred Hičkok, najslavniji režiser trilera i horor svih vremena – 1980. godine
Photo Credit To Wikipedia

Ser Alfred Džozef Hičkok je bio britanski filmski reditelj. Najpoznatiji je po filmovima iz žanra trilera.

U karijeri dugoj šest decenija režirao je preko 50 filmova i stekao status jednog od najpoznatijih i najcenjenijih filmskih reditelja svih vremena. Svojom originalnošću i vizionarstvom uticao je na velik broj filmskih reditelja, producenata i glumaca.

Hičkokovi filmovi su prepuni elemenata strave i fantastike i „uvrnutog“ humora. U njima se uglavnom prikazuju nevino optuženi protagonisti u okolnostima i situacijama koje su van njihove kontrole i moći poimanja.

Jedna od uobičajenih tema njegovih filmova je i analiza muško-ženskih odnosa pri čemu je dominantan njegov cinični stav prema tradicionalnim romantičnim vezama.

Premda je Hičkok još za života postao izuzetno popularan, većina filmskih kritičara tog vremena nije baš previše cenila njegov rediteljski rad. Rebeka je jedini njegov film koji je dobio Oskara, iako su još četiri njegova filma bila nominovana za to priznanje.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1429. Žan d’Ark, poznatija kao Jovanka Orleanka, oslobodila Orlean, grad koji su britanske trupe opsedale sedam meseci.

1769. Rođen engleski vojskovođa i državnik Artur Velzli, prvi vojvoda od Velingtona, koji je porazio Napoleona I 1815. kod Vaterloa. Kao vođa torijevske desnice bio premijer od 1828. do 1830.

1818. Rođen Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855. Tokom njegove vladavine ukinuto kmetstvo, reformisani sudovi, data ograničena samouprava gubernijama i gradovima. U februaru 1881. ubio ga pripadnik organizacije “Narodna volja”.

1854. Rođen francuski matematičar Žil Anri Poenkare, autor teorije automorfnih funkcija i jedan od osnivača topologije.

1892. U Beogradu osnovana Srpska književna zadruga. Prvi predsednik bio Stojan Novaković, a potpredsednik Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio i njen amblem. Prva objavljena knjiga bila “Život i priključenija” Dositeja Obradovića.

1899. Rođen američki pijanista, kompozitor i šef orkestra Edvard Kenedi Djuk Elington, jedan od najznačajnijih džez-muzičara XX veka.

1901. Rođen japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamenjivao bolesnog oca. Krunisan 1926. i bio na prestolu do smrti, 1989.

1907. Rođen američki filmski režiser austrijskog porekla Fred Cineman, dobitnik “Oskara” za filmove “Odavde do večnosti” i “Čovek za sva vremena”.

1929. Umro srpski vojvoda Stepan Stepa Stepanović, general i ministar vojske 1908. i od 1911. do 1912. Čin vojvode dobio posle pobede nad austrougarskom vojskom u Cerskoj bici, u avgustu 1914.

1936. Rođen indijski dirigent i violinista Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata XX veka. Karijeru profesionalnog dirigenta počeo nastupima u Jugoslaviji i Belgiji.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.

1945. Snage nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu kapitulirale u severnoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.

1975. Poslednji američki vojnici evakuisani iz Sajgona, dan uoči ulaska severnovijetnamskih snaga u grad.

1980. Umro engleski filmski režiser Alfred Hičkok, autor kriminalističkih filmova, majstor filmske montaže, napetosti i ambijenta.

1991. U zemljotresu u sovjetskoj republici Gruziji poginulo više od 140 ljudi.

1992. Jedinice Teritorijalne odbrane i policije Bosne i Hercegovine blokirale kasarne Jugoslovenske narodne armije u Sarajevu.

1995. U Šri Lanki, tamilski pobunjenici oborili vojni avion u kojem su poginule 52 osobe.

1998. Kontakt grupa u Rimu usvojila paket sankcija protiv Jugoslavije zbog pogoršanja situacije na Kosovu.

1999. U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju srušen telekomunikacioni toranj na Avali.

2003. U Zagrebu preminuo penzionisan hrvatski general Janko Bobetko, kog je Haški tribunal u septembru 2002. optužio za ratni zločin 1993. u vojnoj akciji “Medački džep”.

Facebook Comments Box

Related posts