Select your Top Menu from wp menus

20.04.

Rođen Adolf Hitler, jedan od najvećih zločinaca svih vremena – 1889. godine

Rođen Adolf Hitler, jedan od najvećih zločinaca svih vremena – 1889. godine
Photo Credit To Wikipedia/German Federal Archive

Adolf Hitler je bio nemački političar i vođa Nacističke partije koji je 1933. postao nemački kancelar (premijer, predsednik vlade).

Posle smrti nemačkog predsednika Paula fon Hindenburga 1934. Hitler je proglasio sebe za firera (vođu), zvanje u kojem je, zahvaljujući uredbi iz 1933, objedinio ovlašćenja predsednika i kancelara i uspostavio totalitarni režim u Nemačkoj pod njegovom vlašću koji je trajao sve do smrti samoubistvom 1945. godine.

Nacistička partija je značajno ojačala svoju poziciju tokom perioda krize u Nemačkoj nakon Prvog svetskog rata, zahvaljujući odličnoj propagandi i Hitlerovoj harizmi i govorničkoj sposobnosti kojom je lako pridobijao mase. Partija je isticala nacionalizam i antisemitizam kao svoje osnovne oblike izražavanja političkih stavova, i ubrzo je pribegla i fizičkom uklanjanju svojih političkih protivnika kako bi osigurala uspeh.

Nakon obnove nemačke ekonomije i ponovnog naoružavanja Vermahta, u Nemačkoj je uspostavljena diktatura pod Hitlerom koji je vodio agresivnu spoljnu politiku sa ciljem osvajanja „životnog prostora“. Kao logični nastavak ovakve spoljne politike usledio je nemački napad na Poljsku 1939, zbog čega su Velika Britanija i Francuska objavile rat Nemačkoj, čime je i zvanično počeo Drugi svetski rat.

Na početku Drugog svetskog rata Vermaht je postigao odlične uspehe i Sile Osovine su okupirale najveći deo evropskog kopna i delove Azije. Međutim, zajednički napor savezničkih sila doveo je do poraza Vermahta. Do 1945. Hitlerova politika je pretrpela poraz, a Nacistička partija je bila pred raspadom. Hitlerov rat za teritorije i pročišćenje rase prouzrokovo je smrt desetina miliona ljudi, uključujući i genocid nad oko 6.000.000Jevreja, poznatiji kao holokaust.

U poslednjim danima rata 1945, dok je nemačka prestonica Berlin pružala poslednji otpor sovjetskoj Crvenoj armiji, Hitler se oženio Evom Braun, da bi za manje od 24 sata kasnije njih dvoje izvršili samoubistvo u firerovom bunkeru.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1526. U bici kod Panipata mogulski vođa Baber s 2.000 boraca porazio 10.000 vojnika sultana Ibrahima od Delhija, čime je počela dvoipovekovna vladavina Mogula nad Indijom.

1653. Vođa engleske revolucije Oliver Kromvel raspustio Parlament, Vojno veće donelo nov Ustav, a Kromvel imenovan z doživotnog lorda-protektora.

1657. U englesko-španskom ratu engleska flota, pod komandom admirala Roberta Blejka, napala i potopila svih 16 španskih ratnih brodova u luci Santa Krus na Tenerifima, a potom razorila grad.

1768. Umro italijanski slikar Kanaleto, jedan od najboljih pejzažista XVIII veka.

1792. Francuska objavila rat Austriji, Pruskoj i Sardinskoj kraljevini.

1808. Rođen Napoleon III, car Francuske od 1852 do 1870. Posle poraza u francusko-pruskom ratu zbačen sa prestola, a u Francuskoj roklamovana Treća Republika.

1841. U filadelfijskom listu “Grahams magazin” objavljena pripovetka Edgara Alana Poa “Ubistva u ulici Morg”, koja se smatra prvom detektivskom pričom.

1889. U Austriji rođen Adolf Hitler, osnivač Nacional-socijalističke partije, kancelar i diktator Nemačke od 1933. do 1945.

1893. Rođen katalonski slikar i vajar Huan Miro, jedan od najznačajnijih nadrealističkih umetnika XX veka.

1893. Rođen američki filmski glumac Harold Lojd, jedan od najslavnijih komičara nemog filma.

1912. Rođen irski književnik Bram Stoker, autor “Drakule”.

1919. U Beogradu počeo Osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920, na kongresu u Vukovaru promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

1936. Italijanske trupe okupirale Etiopiju.

1947. Umro ralj Danske Kristijan X. Veliku popularnost stekao otporom nemačkoj okupaciji za vreme Drugog svetskog rata.

1972. Američki svemirski brod “Apolo 16” spustio se na Mesec.

1984. Velika Britanija objavila da će njena administracija u Hongkongu prestati s radom 1997.

1986. Pijanista Vladimir Horovic, koji je napustio Rusiju 1925, održao, posle 61 godine, prvi koncert u SSSR.

1992. Snage bosanskih Srba izvršile blokadu Sarajeva, zahtevajući podelu grada. Blokada i granatiranje grada trajali tokom celog rata koji je završen potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u novembru 1995.

1995. Umro jugoslovenski političar i pisac Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. Posle serije članaka objavljenih u beogradskom dnevniku “Borba”, u kojima je kritikovao tadašnje jugoslovensko rukovodstvo, smenjen je sa svih funkcija, a potom postao najpoznatiji jugoslovenski disident.

1999. Tokom vazdušnih napada NATO na Jugoslaviju u hramu Svetog Save u Beogradu liturgiju služili ruski i srpski patrijarh Aleksej II i Pavle, posle koje su se “Molitvom za mir” obratili desetinama hiljada ljudi okupljenih na platou ispred najveće beogradske crkve.

Facebook Comments Box

Related posts