Select your Top Menu from wp menus

05.04.

U Atini otvorene prve moderne Olimpijske igre – 1896. godine

U Atini otvorene prve moderne Olimpijske igre – 1896. godine
Photo Credit To Wikipedia

Letnje olimpijske igre 1896. bile su međunarodno multi-sportsko takmičenje koje se održavalo u Atini, od 6. aprila do 15. aprila 1896. godine. Antička Grčka bila je postojbina Olimpijskih igara, pa je Atina bila logičan izbor za početak prvih modernih Olimpijskih igara.

Grčki narod je prihvatio ideju o obnavljanju Olimpijskih igara sa oduševljenjem. Međutim, službena Grčka, koja je trpela političke trzavice, veoma je sporo rešavala probleme sa organizacijom igara, posebno one finansijske bez kojih je uspešna organizacija svake veće priredbe nemoguća. Sredstva su se prikupljala dobrovoljnim prilozima građana za obnovu starog atinskog stadiona i poklonima mecena.

Grci su u početku predlagali da se na Igrama takmiče samo Grci. Kad je i to rešeno trebalo je zainteresovati za Igre i ostatak sveta kako bi na njima učestvovalo što što više takmičara iz što većeg broja zemalja. Većinu tih poslova obavljao je sam Pjer de Kuberten.

Prve Olimpijske igre modernog doba svečano su otvorene 5. aprila 1896, u prisustvu grčkog Kralja Đorđa I i 60.000 gledalaca. Uz olimpijsku himnu (grčkog kompozitora Spiridona Samarisa) koju je intonirao vokalni hor sastavljen od 100 pevača, podignute su zastave zemalja-učesnica.

Amerikanac Džejms Brendan Konoli postao je prvi olimpijski pobednik nakon više od 2.300 godina. Pobedio je u troskoku, osvojio drugo mesto u skoku uvis i treće mesto u skoku u dalj.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1242 – U bici na zaleđenom Čudskom jezeru, Rusi su pod komandom kneza Aleksandra Nevskog potukli nemačke i holandske ritere, sprečivši ih da okupiraju severozapadne oblasti Rusije.

1588 – Rođen je engleski filozof Tomas Hobs. Ideje o čoveku kao slobodnom pojedincu i državi kao veštačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, izneo je u delima “Levijatan”, “Osnovi prirodnog zakona i politike”, “O telu”, “O čoveku”, “O građaninu”, “O slobodi i nužnosti”.

1724 – U Veneciji je rođen Đovani Đakopo Kazanova. Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao neumorni ljubavnik.

1794 – Giljotiniran je francuski revolucionar Žorž Danton, vođa radikalne grupe montanjara, protivnika monarhije u francuskoj revoluciji. Protivio se revolucionarnom teroru, zbog čega je došao u sukob s vođom jakobinaca Robespjerom, koji ga je optužio za izdaju i poslao na giljotinu.

1818 – U bici kod Maipua čileanske i argentinske trupe suporazile špansku vojsku, čime je obezbeđena nezavisnost Čilea.

1841 – U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila je buna protiv Turaka, poznata kao “Milojeva i Srndakova buna”, koju su predvodili Miloje Jovanović i Nikola Srndak. Posle borbi kod Prve Kutine i Gornjeg Matejevca, 23. aprila 1841, Turci su u krvi ugušili bunu, mnoga sela spalili, a Jovanovića pogubili.

1865 – Umro je srpski kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković. Proučavao je i beležio do tada samo usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje.

1881 – Velika Britanija je u Pretoriji zaključila mirovni ugovorsa Burima i priznala nezavisnost južnoafričke republike Transval.

1887 – Kralj Milan Obrenović naimenovao je prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije koja je osnovana 1. novembra 1886. Prvi predsednik bio je Josif Pančić, a sekretar Jovan Žujović. Od 1888. akademici su sami birali stalne i dopisne članove.

1896 – Na olimpijskom stadionu u Atini otvorene su prveOlimpijske igre moderne epohe. Olimpijada je trajala 10 dana, učestvovala su 484
takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijadama takmiče od 1900. Od 1924. uvedene su i zimske olimpijske igre. Organizator igara i prvi
predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta bio je Francuz Pjer de Kuberten.

1902 – Na stadionu Ibroks Park u Glazgovu poginulo je 20, apovređeno najmanje 200 ljudi kada se srušila tribina tokom fudbalske utakmice
između Škotske i Engleske.

1908 – Rođen je austrijski dirigent Herbert fon Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. veka. Bio je dirigent Berlinske filharmonijei Bečke državne opere.

1945 – Predsednik privremene vlade Jugoslavije Josip Broz Tito potpisao je u Moskvi ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći i posleratnoj saradnji SSSR-a i Jugoslavije.

1951 – Sud u Njujorku osudio je na smrt Džulijusa i Etel Rozenberg zbog navodne atomske špijunaže u korist SSSR-a.

1955 – Britanski premijer Vinston Čerčil podneo je ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove, trajala od početka 20. veka. Na položaju premijera i lidera Konzervativne stranke nasledio ga je šef diplomatije Entoni Idn.

1958 – U Beogradu je umrla srpska književnica Isidora Sekulić ,čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

1975 – U Tajpehu, glavnom gradu Tajvana, umro je kineski generali političar Čang Kaj Šek. Poražen od snaga Mao Cetunga, Čang se 1949. povukao sa ostatkom svojih trupa na Tajvan, gde je proglasio Republiku Kinu kojom je vladao do smrti.

1989 – Poljska vlada je legalizovala opozicioni radnički sindikat “Solidarnost”. Osnovana 1980. kao nezavisni sindikat, “Solidarnost” je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret sa oko 10 miliona sledbenika.

1992 – Građani Sarajeva, u želji da spreče dalje nacionalne sukobe, opkolili su zgradu Skupštine BiH, zahtevajući da se obrazuje vlada nacionalnog spasa. Na njih su pucali snajperisti iz obližnjih solitera. Poginulo je osam, a povređeno 50 demonstranata.

1997 – Umro je američki pisac Alen Ginzberg.Njegova zbirka poezije “Urlik i druge pesme” (1956) smatra se najznačajnijimdelom bitničkog pokreta pedesetih godina 20. veka.

1999 – U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođen je centar Aleksinca. Poginulo je 17 civila.

1999 – Libija je predala škotskom pravosuđu dvojicu svojihdržavljana optuženih za rušenje putničkog aviona u 1988. iznad Lokberija (Škotska) kada je poginulo 270 putnika. UN su suspendovale sankcije protiv Libije uvedene 15. aprila 1992. godine.

2005 – Umro je Sol Belou dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih američkih pisaca posle Drugog svetskog rata.

2008 – Umro je američki glumac Čarlton Heston,dobitnik Oskara 1959. za ulogu u filmu “Ben Hur”. Slavu je stekao igrajući Mojsija u filmu “Deset zapovesti”. Tumačio je niz herojskih i istorijskih likova tokom 50-ih i 60-ih, a bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.

Facebook Comments Box

Related posts