Select your Top Menu from wp menus

Mnogo pre Baraka Obame mesto u Beloj kući želela je Širli Krisholm

Mnogo pre Baraka Obame mesto u Beloj kući želela je Širli Krisholm
Photo Credit To Wikipedia

Piše: A. Bogdanović

Decenijama pre Baraka Obame živela je Širli Krisholm. Kao prva Afroamerikanka koja se kandidovala za predsednicu jedne stranke i imala uspešnu političku karijeru, bila je godinama ispred svog vremena.

Širli Krisholm ušla je u istoriju kada je 1972. godine objavila svoju kandidaturu za Belu kuću. Njena predizborna trka bila je kratkog daha, ali je postala moćan simbol borbe za jednakost koji i danas živi.

Prva u svemu

Za one koji su je poznavali, Širli je bila više od uzora. Bila je ikona i veoma poznata tokom ’60-ih i ’70-ih godina, ali ju je danas najveći broj Amerikanaca zaboravio.

Širli Krisholm bila je u mnogo čemu prva u svojoj generaciji – postala je prva kongresmenka afroameričkog porekla, prva Afroamerikanka koja se kandidovala na predsedničkim izborima i prva žena koja je bila u trci za Belu kuću.

Širli Krisholm rođena je 1924. godine u Bruklinu u Njujorku, ali je najveći deo detinjstva provela kod bake na Barbadosu, piše BBC.

Širli Krisholm upamćena je kao veoma oštroumna i duhovita žena. Veliki broj njenih izjava i danas se citira, a jedna od najpoznatijih je svakako: “Ako ti ne daju mesto za stolom, donesi svoju stolicu!”
Nakon što je završila školu za učiteljice radila je u vrtiću i upravo tu je razvila interesovanje za politiku. Godine 1968. postala je prva afroamerička osoba koja je izabrana u američki Kongres.

 

Širli je krčila put ne samo Afroamerikancima već i ženama. Bila je tek druga dama koja se uključila u rad legislativnog komiteta u Kongresu u kome se zalagala za prava manjinskih grupa.

– Susrela sam se sa više diskriminacije kao žena neko kao Afroamerikanka. Muškarci su muškarci – rekla je jednom prilikom.

Smatrala je da i domaćice treba da dobiju prava na zdravstvenu zaštitu, zagovarala je bolji pristup obrazovanju za sve, borila se za prava imigranata… Neumorno radila kako bi država delila veći broj bonova za hranu ugroženim grupama i pokušavala je da obezbedi zdravstvenu zaštitu za sve trudnice.

Predsednička trka

Želja da pomeri granice naterala je Širli Krisholm da se kandiduje za predsednika 1972. pokušavajući da dobije nominaciju Demokratske stranke samo tri godine nakon što je postala Kongresmenka.

– Kandidujem se zato što širom zemlje ima mnogo ljudi koji mislile da nismo spremni crnog kandidata, ni za ženu kandidata. Godina 1972. je vreme da se to promeni – izjavila je hrabro Širli tih dana u jednom intervjuu.

Kasnije je izjavljivala da nikada nije očekivala da pobedi, ali da se nadala da će njena kandidatura “promeniti lice i budućnost američke politike”.

Kampanja nije bila laka – Širli je preživela nekoliko pokušala atentata i tužila je državu kako bi obezbedila da učestvuje u televizijskoj debati. Uspela je da stigne sve do konvencije demokrata i tu je izgubila nominaciju od Džordža MekGovena.

Ipak, ostavila je neizbrisiv trag u američkoj istoriji. U Kongresu je bila sedam mandata, a nakon izlaska iz politike 1982. godine vratila se da radi kao učiteljica. Umrla je 2005. u 80. godini života.

Facebook Comments Box

Related posts