Select your Top Menu from wp menus

Čarls po drugi put među Srbima: Evo kako je izgledala PRVA POSETA princa od Velsa

Čarls po drugi put među Srbima: Evo kako je izgledala PRVA POSETA princa od Velsa
Photo Credit To Youtube screenshot

Story Highlights

  • Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovali su danas u Beograd u okviru šire posete regionu koji ovih dana kraljevski par obilazi. Ovo nije prva poseta princa od Velsa našoj zemlji, ali se od njegovog poslednjeg boravka na ovim prostorima mnogo toga izmenilo. Pogledajte kako je to izgledalo davne 1978. godine.

Piše: A. Bogdanović

Princ Čarls je 1978. godine, u vreme kada je imao 29. godina i još uvek bio neženja i bez sinova, posetio Jugoslaviju.

Bilo je to vreme intenzivne međunarodne saradnje socijalističke SFRJ i Velike Britanije. Još 1953. godine Tito je bio prvi vladar neke socijalističke države koji je došao u London, a 1972. Čarlsova majka – kraljica Elizabeta je uzvratila posetu i boravila u Beogradu.

Tog oktobra 1978. godine, princ od Velsa je sleteo u Dubrovnik gde je posetio stari grad i prošetao gradskom pijacom. Jugoslavija je bila prva komunistička zemlja koju je posetio naslednik britanskog prestola.

Nakon Dubrovnika, princ Čarls je posetio i Split, a onda se u Igalu, u vili Galeb, susreo sa doživotnim predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom na čiji je poziv i došao u našu zemlju.

O samom susretu kao i o temama razgovora se ne zna mnogo, ali je ostalo zabeleženo da se tada 86-godišnjem Titu mladi princ veoma dopao i da mu je dan posle poslao pismo u kojem je napisao koliko je uživao u njihovom susretu.

Čarls je sutradan obišao i Trogir, kao i planinu Makljen na kojoj je vođena  jedna od ključnih bitaka Titovih partizana sa nacistima. Ser Troj Meklin, inače general britanske vojske koji je u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji predvodio vojnike ove države, pratio je princa na ovom izletu i objasnio mu značaj pobede koju su partizani tada izvojevali protiv Hitlerovih trupa.

Nakon ovoga, princ od Velsa je posetio i Beograd gde je organizovan banket u njegovu čast sa narodnim igrama i folklornim programom.

Poseta je trajala nedelju dana. Nakon toga, pa sve do današnjih dana, naslednik britanskog prestola nije dolazio u Beograd iako je, nakon raspada Jugoslavije, boravio u novonastalim državama – 1993. godine četiri puta je bio u BIH i u Hrvatskoj tri puta. Makedoniju je posetio jednom kao i Kosovo gde je boravio 1999. godine.

Facebook Comments Box

Related posts