Select your Top Menu from wp menus

25.04.

Umro fizičar i astronom Anders Celzijus, izumitelj jedne od skala za merenje toplote – 1744. godine

Umro fizičar i astronom Anders Celzijus, izumitelj jedne od skala za merenje toplote – 1744. godine
Photo Credit To Wikipedia

Na današnji dan 1744. godine umro je Anders Celzijus, švedski astronom i fizičar.

Celzijus je izumeo termometarsku skalu 1742, uzevši za tačku ključanja vode 0°, a za tačku topljenja leda 100°. Pet godina kasnije, kolege s opservatorije u Upsali su preokrenule skalu i dale joj današnji („centigradni”) oblik.

Godine 1736. godine Celzijus je učestvovao u ekspediciji koja je izmerila luk meridijana i prvi je uočio delovanje polarne svjetlosti na magnetsku iglu.

U termodinamici, temperature se mere na apsolutnoj ili Kelvinovoj skali. Međutim, Celzijusova skala se često koristi u druge svrhe, a danas se definiše odnosom (temperatura u °C) = (temperatura u K) -273,15.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1595. Umro italijanski pesnik Torkvato Taso, autor epa “Oslobođeni Jerusalim”. Jedan broj pesama posvetio Dubrovčanki Cvijeti Zuzorić koja je u svom salonu u Firenci okupljala književnike i umetnike.

1599. Rođen vođa Engleske revolucije Oliver Kromvel, koji je 1653. postao protektor Engleske, Škotske i Irske. Dve godine posle njegove smrti 1658. obnovljena monarhija.

1744. Umro švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, izumitelj jedne od skala za merenje toplote.

1765. Rođen srpski pesnik-guslar Filip Višnjić, koji je opevao sve značajnije događaje iz Prvog srpskog ustanka. Njegove pesme zabeležio Vuk Stefanović Karadžić.

1792. Na pogubljenju drumskog razbojnika Žaka Peletjea na trgu De Grev u Parizu u Francuskoj prvi put upotrebljena giljotina.

1859. Prema projektu konzula Francuske u Aleksandriji Ferdinana de Lesepsa počelo kopanje Sueckog kanala. Kanalom dugim 161 kilometar spojeni, u novembru 1869, Sredozemno i Crveno more i stvoren najkraći plovni put iz Evrope ka Srednjem i Dalekom istoku.

1874. Rođen italijanski inženjer Guljermo Markoni. Radio na usavršavanju bežične telegrafije i prvi uspeo da pošalje radio-signal preko Atlantika, 1901. Nobelovu nagradu 1909. podelio s nemačkim fizičarem Braunom.

1915. Počela bitka na Galipolju, jedna od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je Turska pobedila savezničke trupe pod britanskom komandom. To je bila i jedina pobeda Turske vojske u tom ratu. U osmomesečnoj bici poginulo oko 7.000 Australijanaca i oko 2.000 Novozelanđana.

1918. Rođena američka pevačica Ela Ficdžerald, “kraljica džeza”.

1920. Poljske trupe upale u Ukrajinu, potom brzo napredovale i 6. maja zauzele Kijev. Mirom u Rigi 12. marta 1921. Poljska dobila od sovjetske Rusije teritoriju s više miliona Ukrajinaca i Belorusa.

1938. Umro srpski general i vojni pisac Živko Pavlović, član Srpske kraljevske akademije, učesnik oba balkanska rata i Prvog svetskog rata.

1945. Sovjetske i američke trupe srele se prvi put u Drugom svetskom ratu kod mesta Torgau u Nemačkoj.

1945. U San Francisku 45 zemalja antihitlerovske koalicije, uključujući Jugoslaviju, počelo osnivačku konferenciju Ujedinjenih nacija.

1974. U Portugalu u udaru poznatom kao “revolucija karanfila” oboren autokratski režim Marsela Kaetana. Istog dana godinu dana kasnije, na prvim slobodnim izborima posle pola veka, pobedila Socijalistička partija Marija Soareša.

1980. Misija američkih komandosa, koja je trebalo da u Teheranu spase 53 člana ambasade SAD, držane kao taoce, propala pošto je u iranskoj pustinji osam Amerikanaca poginulo u sudaru helokoptera sa avionom.

1980. Srušio se danski “boing 727”, koji je čarter-letom prevozio britanske turiste na liniji Mančester-Tenerife. Poginulo svih 146 putnika i članova posade.

1982. Poslednji izraelski vojnici napustili Sinaj, okončavši petnaestogodišnju okupaciju tog egipatskog poluostrva.

1993. Na referendumu u Rusiji 62 odsto glasača podržalo reforme predsednika Borisa Jeljcina.

1993. U prisustvu mirovnog posrednika lorda Ovena predsednici Jugoslavije, Srbije i Crne Gore Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović pokušali da ubede lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića da potpiše korigovan Vens-Ovenov mirovni plan. Narednog dana Skupština Republike Srpske odbila plan, rat u Bosni nastavljen, a Jugoslaviji pooštrene sankcije međunarodne zajednice.

1994. U Londonu formirana Kontakt-grupa za koordinaciju diplomatskih akcija SAD, Rusije i EU u bosanskom ratu.

1995. Umrla američka pozorišna i filmska glumica Džindžer Rodžers. Svetsku slavu stekla u mjuziklima kao partnerka Freda Astera, “Oskara” dobila za film “Kiti Foil”.

1999. Avijacija NATO srušila drumsko-železnički “Žeželjev most”, već oštećen u tri napada prethodnih dana. Time Novi Sad ostao i bez poslednjeg od tri mosta na Dunavu.

2000. U Beogradu ubijen direktor “Jugoslovenskog aerotransporta” Žika Petrović.

Facebook Comments Box

Related posts